ניתוח מוהס הינו הניתוח הנחשב לטכנולוגיה המתקדמת והיעילה ביותר למטרה של הסרת גידולים סרטניים. למעשה, זו היא הדרך הטובה ביותר נכון להיום להתמודדות עם נגעי סרטן והיא פעילה עוד משנת 1930.
סוגים שונים של סרטן
נכון להיום זוהו שלושה סוגים עיקריים של גידולים סרטניים המוכרים ברפואה ומטופלים בהתאם:
האחד הוא גידול המתפתח מתאי בסיס ונקרא BCC, קרצינומה של תאי בסיס, השני הוא גידול המתפתח מתאי קשקש, ומכונה קרצינומה של תאי קשקש (SCC) והשלישי הוא גידול המתפתח מתוך תאים מלנוציטים – ומהווה מלנומה של העור.
ניתוח מוהס משמש כיום להסרת גידולים מהסוג הראשון והשני משום שאלו אינם שולחים גרורות בניגוד לסוג האחרון שכן שולח. לפיכך כל עוד הגידול מסווג כאחד מהסוגים הראשונים אזי ניתן לתת לו את הפתרון האידאלי באמצעות ניתוח מוהס.
ביצוע ניתוח מוהס
ביצוע ניתוח מוהס נקבע רק לאחר שנקבע וזוהה סוג הגידול הסרטני ונמצא ככזה המתאים לביצוע הניתוח. לפיכך, חשוב לעבור את כל השלבים הרלוונטיים ולהגיע לרופאים המתאימים לביצוע תצפיות ובדיקות מתאימות לפני שמחליטים על המשך הטיפול.
הניתוח עצמו כולל מספר שלבים מקדימים, הכנות שנדרשות מהמטופל עצמו וכן יכולת להתמודד בהצלחה עם הניתוח.
בשלבי ההכנה הרופא מחטא את האזור ומבצע בו הרדמה מקומית בלבד. המנתח מסיר מרקמת העור את הגידול הנראה לעין ואת השוליים שלו. רקמת עור זו שהוסרה תעבור למעבדה ואילו המטופל נשלח להמתנה ויכול להתאושש לאיטו מהניתוח.
במעבדה מתרחש המשך התהליך: הרקמה מוקפאת, נצבעת בצביעה מיוחדת, ניתנת לבדיקה במיקרוסקופ ונפרסת לפרוסות. כך באופן זה ניתן לראות 100% משולי הגידול להיקפו ולעומקו. במצב זה ניתן גם לראות מקרים בהם יש שאריות מהגידול שלא הוסרו.
במקרים בהם לא כל הגידול מוסר אזי המטופל שב לחדר הניתוחים בו הוא עובר שוב את אותה הפרוצדורה תוך התייחסות להיבטים אסתטיים וכן השלכות של הניתוח. באופן זה קל יהיה יותר לאבחן את המשך הטיפול. על מנת לקבל את התוצאות הטובות ביותר, יש להמתין עד לבהירות מלאה.