גינקומסטיה הוא מונח רפואי שמקורו במילים היווניות ל"אישה" ו"חזה". מצב זה מאופיין ברקמת שד מוגדלת אצל גברים ויכול להתרחש בכל גיל. הוא לעתים קרובות מביא לעירבובייה של אי נוחות פיזית ומצוקה רגשית אצל אלו הסובלים ממנה, לא משנה באיזה גיל היא מחליטה להתפרץ. לרוב, מקשרים את המצב לגיל ההתבגרות עקב שינויים הורמונליים, אך הוא יכול להשפיע גם על גברים בוגרים כתוצאה מסיבות שונות, כולל חוסר איזון הורמונלי, תרופות מסוימות או בעיות בריאותיות אחרות.
גינקומסטיה – מה גורם לה?
התפתחות גינקומסטיה קשורה לעתים קרובות לחוסר איזון בין רמות האסטרוגן והטסטוסטרון בגוף. בעוד שאסטרוגן, ההורמון הנקבי קיים גם בקרב גברים, הכמויות שלו נמוכות בהרבה מטסטוסטרון. כאשר המאזן משתנה, ורמות האסטרוגן עולות או רמות הטסטוסטרון יורדות, רקמת השד עלולה לגדול. מספר גורמים עלולים לשבש את האיזון ההורמונלי הזה, כגון;
- גיל ההתבגרות הנפוץ ביותר להתפרצות הגינקומסטיה
- הזדקנות
- מצבים רפואיים מסוימים כמו יתר פעילות של בלוטת התריס או אי ספיקת כליות.
- תרופות למצבים כמו סרטן הערמונית, מחלות לב ואפילו כמה תרופות נוגדות חרדה עלולות להוביל לגינקומסטיה כתופעת לוואי.
- אלכוהול, מריחואנה וסטרואידים.
מעבר לסימנים הפיזיים, לגינקומסטיה השפעות רגשיות ופסיכולוגיות משמעותיות. גברים ונערים עשויים לחוות מבוכה, אובדן ביטחון עצמי ובעיות בתפיסת הגוף. כך, זיהוי הסימנים חיוני לא רק לטיפול בהיבטים הפיזיים אלא גם להתייחסות למצב הנפשי.
הרבה יותר מטיפול בבעיה רפואית
חשוב להבין שהטיפולים במצב של גניקומסטיה משתנים בהתאם לנסיבות האישיות של כל מטופל. שינויים באורח החיים, טיפולים רפואיים או אפשרויות כירורגיות יוצעו בהתאם לחומרה ולסיבות להתפרצות הגינקומסטיה.
כך או כך, ברגע שעולה חשד לקיומה של גינקומסטיה חשוב לפנות בראש ובראשונה אל רופא המשפחה, ולקבל הפנייה לגורם רפואי מתאים. ככל שתקדימו לעשות זאת כך לא רק יינתן טיפול לבעיה, אלא שתוכלו לחזור לשגרת חיים איכותית, מאוזנת ובעיקר, מלאה בביטחון ואהבה עצמית ללא פשרות. אל תמתינו, זכרו שאינכם חייבים להשלים עם המצב! מגיע לכם לחיות בביטחון עצמי וליהנות מעצמכם, מבלי לחוש בושה או מבוכה.